Assalamualaikum…

Alhamdulillah..tahun ini, pertama kali dapat melancong ke negara jiran..:D Perancangan dibuat dari hujung tahun 2014 lagi bersama keluarga kesayangan KKHS..Jadi, pada 14 March 2015, kami berlepas ke Bandung dari KLIA dengan menaiki flight KLM , flight no :KL0809 ..
image

Perasaan teruja first time nak naik flight..:) tambah teruja bila dapat surprise daripada ayah saudara yang kami berdua akan duduk di dalam business class! :D

image

Memang terkejut dibuatnya..😅 tapi happy sangat2 dapat merasa naik business class..memang layanan nya terbaik lah! Makanan pun sedap2..siap dapat sourvenir lagi!.😄
image

Thank you KLM for this beautiful sourvenir! 😍

Perjalanan dari KLIA ke Jakarta mengambil masa dalam dua jam..jadi kami tiba di Jakarta lebih kurang pukul 8.30 waktu Malaysia..:)

Sampai sahaja di sana, kami disambut oleh driver ditugaskan oleh agensi atau lebih dikenali sebagai pak supir..dua buah van disediakan untuk family kami..:)

Kami terus bergerak menaiki van dar Jakarta ke Bandung..dan ianya mengambil masa selama 4 jam perjalanan..memang sangat jauh dan lama ye..😅

Kami tiba di Victoria Luxurious Guest House pada jam 1 pagi..hotel tempat kami menginap ni memang cantik..:) cuma service nya harus dipertingkatkan lagi sebab asyik blackout je..huhu..😅

image

image

image

Ramai kan rombongan KKHS ke Bandung.. barulah meriah..huhu:)..ok first day, kami dibawa ke tempat shopping kain yang terkenal dengan harga yang murah2..Pasar Baru..bangunan nya bertingkat2..selain dari kain pasang, macam2 lagi pakaian yang dijual di sana..

Dah alang-alang sampai di sana, kami pun tak lepaskan peluang membeli kain pasang untuk dibuat baju raya nanti..😄
image

Selain dari pasar baru, kami juga dibawa ke Factory Outlet..juga tempat jualan pakaian yang pelbagai dan harga yang murah :)

Hari kedua, kami menuju ke Ciwidey..Haaa..di sana, kami berpeluang menikmati pemandangan kawah gunung berapi yang sememangnya sangat cantik..:) Tempat tersebut dikenali sebagai Kawah Putih :)

image

image

Suhu di Kawah Putih ni memang sejuk.. pelancong yang datang dinasihatkan untuk memakai mask sebab bau belerang dari kawah yang sangat kuat..:)

Mula2 tu sesak nafas jugak lah..tapi bila melihat keindahan ciptaan tuhan, lama2 kurang rasa sesaknya..:)

image

image

image

image

Memang cantik pemandangan di sana..sangat puas hati dapat abadikan kenangan di sana..:)

Bagi sesi shopping pula, kami di bawa ke Cibaduyut..😄 haruslah membeli kasut yang sememang nya cantik2 dan murah2..😄

Hari ketiga pula, kami ke Toko Tiga..terkenal dengan jeans original yang sememang nya murah dan kualiti tip top! 😄
image

image

Selepas itu,kami singgah di Kartika Sari untuk borong Brownies yang sememangnya famous di Bandung..:)

Setelah selesai, kami meneruskan perjalanan ke Trans Studio Bandung :D

image

image

Waktu tu, memang ramai sangat pengunjung kat sana..penuh dengan rombongan sekolah..😅

image

image

Masuk2 je terus teruja nak naik roller coaster..😄 sekali dah naik, memang itu yang pertama dan terakhir lah! Haha..mana taknya..turun je terus pening..haha 😄 jadi kami jadi penonton jelah kepada sepupu2 yang lain main..:) nasib baik ada parade..dapat lah kami tengok ramai2..:)..

Istimewanya, kami 3rd gen KKHS berjaya menjalankan misi surprise birthday celebration bagi yang lahir pada bulan March :)

Sebenarnya, waktu di Kartika Sari ,kami secara sorok2 beli kek dan berjaya menyelinap masuk kek ke dalam van tanpa disedari oleh keluarga yang lain..:D Sampai sahaja di Trans Studio, kami sedaya upaya cover supaya yang lainnya tak syak apa2..:) oleh kerana makanan tak boleh di bawa masuk ke dalam trans studio, kami tumpang untuk simpan kek di cafe yang berdekatan..:)

Dannn….sewaktu keluar dari Trans Studio…

image

Surpriseeeee! Kek telah berjaya dipersembahkan dengan jaya nya diiringi dengan lagu ucapan selamat hari jadi..:) memang terbaik lah! 😄

Ok, sampai sini sahaja kami di Bandung..:) kami bertolak semula ke Jakarta..dan di sana, kami menginap ni Big Hotel untuk satu malam..:)

Keesokannya, adalah hari terakhir kami di negara jiran..jadi, sebelum berangkat ke airport, kami menuju ke tempat terakhir untuk bershopping 😁

Mangga Dua..:) untuk penggemar handbag memang ini lah tempatnya..😄 sangat2 murah dan cantik2 semuanya..:)

Selsesai bershopping di sana, kami meneruskan perjalanan ke airport..rasa macam sekejap je masa berlalu..dah nak balik ke Malaysia :D

Perjalanan balik, kami masih menaiki pesawat KLM..:) tapi kali ni economi class sahaja lah..😄

image

Alhamdulillah selamat pergi dan selamat balik..:) percutian yang sangat enjoy buat kami semua 😄

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.
This site is protected by WP-CopyRightPro